Küresel taşımacılık ve lojistik sektöründe hizmet veren aile şirketlerinde ticaret ve yönetimi deneyimleyen Esen hanım aslında Cambridge gibi dünya çapında ünlü okullarda eğitim almış bir siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler uzmanı.Teknolojiye olan ilgisini profesyonel alana taşıyan iş insanı Esen Ermiş Ertürk ile 2022 yatırım planlarını, ekonomiyi ve gelecek teknolojilerine dair bir sohbet gerçekleştirdik.
“Ukrayna krizi halihazırda Covid nedeniyle sıkıntıda olan küresel tedarik zincirine bir darbe daha vurdu. Ayrıca hem maliyet artışları hem yeni pazar arayışlarının sekteye uğraması, çok kutuplu dünya ekonomisinin her geçen gün parasal ve finansal sektörleri zorlaması, hane halklarının durumu, vb… birçok nedenle lojistik sektörü ve tedarik zincirleri yeni yol arayışında.”
HERŞEY BİR ROMAN İLE BAŞLADI
Metaverse fikri 1992de Neal Stephensondan çıktı. Bilim kurgu romanı Snow Crash, insanların gerçek dünyayı keşfetmek ve gerçek dünyadan kaçmak için dijital avatarları kullanabilecekleri bir çevrimiçi dünya tasavvur ediyordu.Şu an konuştuğumuz tüm AR,VR Metaverse gibi teknolojilerin ilham kaynağı o eser.Metaverse geleceği ne olacak ya da daha ileri mühendislik gerektiren neurolink’in geleceği ne olacak derseniz Carl Sagan’ın bir sözüyle cevap vermek isterim. “Columbusa güldüler, Wright kardeşlere güldüler ama Palyaço Bozoya da güldüler. Dijital teknolojinin fiziksel gerçeklikle rekabet etmemesi gerektiğini ve çoğu insanın sanal dünyalarda uzun süreli deneyimlerden hoşlanmadığını savunan Teknoloji şirketi Nianticin CEOsu John Hanke’e katılıyorum. Ancak ya fazlaca hoşlananlar? Şunu demek istiyorum AR/AR cihazlarını kullanmak bağımlılık yaratabilir ve kullanıcıları gerçek dünyadan aşırı derecede soyutlayabilir. 3 Boyutlu sanal dünya aynı zamanda gerçek hayattaki mutsuzluğu da yaratabilir. Ancak perakende sektörü, Perakende sektörü, Metaverse en çok yatırım yapılan sektörlerden biri haline geldi. Mesela Gucci şimdiden kendi sanal kıyafetlerini satmaya başladı. Ikea uygulamasında, müşterilerin kendi alanlarını yaratmalarına ve mobilyaların fiziksel dünyada nasıl görüneceğini görmelerine olanak sağlamak için AR teknolojisini kullanmaya olanak tanıdı. Nike , Nikeland adlı kendi sanal evrenini oluşturdu. Marka ayrıca, genç nesillerin yeni ürünlerini gerçek hayatta satın almadan önce avatarlar aracılığıyla deneyimlemeleri için burayı bir test alanı olarak kullanıyor. Kısacası, metaverse sanal dünya aracılığıyla perakende sektöründe rekabeti bambaşka bir alana taşıdı.
PEKİ GİZLİLİK ve GÜVENDE HİSSETMEK?
IoT yani nesnelerin interneti dediğimiz kavramı ele alırsak fiziksel dünyamızdaki her şeyi alıp sensörler ve cihazlar aracılığıyla internete bağlayan bir sistem söz konusu. İnternete bağlandıktan sonra, bu cihazlar bir tanımlayıcıya ve otomatik olarak bilgi gönderme veya alma yeteneğine sahip. Günümüzde IoT, termostatları, sesle etkinleştirilen hoparlörleri, tıbbi cihazları ve çok daha fazlasını geniş bir veri yelpazesine bağlıyor. Yani her türlü sağlık veriniz, hobileriniz, alışveriş trendleriniz, beslenme alışkanlıklarınız, film zevkiniz, finansal durumunuz ve hatta IQnuz, IQnuzu ifşa eden bir sistemden bahsediyoruz. Bunun avantajları tabi ki var örneğin akıllı saatler kalp hastalarının hayatını kurtaran yardımcı sağlık görevlisi gibi işlevselleşti. Dezavantajları ise ayrı bir söyleşinin konusu . Burada önem kazanan kavram SİBER GÜVENLİK! Firmaların ve şahısların sanırım en çok kaynak aktaracağı alan bu olacak. Hiçbir şeyden emin olamayız ancak emin olduğumuz tek şey Metaversein geliştirilme sürecinin en başındayız. Önümüzdeki yıllarda, birçok yeni teknoloji ortaya çıkacak ve gelişecek Bence herhangi bir teknolojinin gerçek değeri, kullanıcılarının ve müşterilerinin deneyimlerini nasıl geliştirdiğiyle oluşur.
Okul, Haber, Eğitim
Merkez mahallesi mutlu han sokak no:17/2 Bartın/Sakarya
info@sondakikaekonomi.com.tr